Pénztárcasimogatás 02. – Spórolásból kezdő
Írta: Admin | 2018. január 23., kedd | Kategória: Pénztárcasimogatás

Ismerős az érzés, mikor hónap végén fejet vakarva ülsz a kiürült pénztárcád felett és számolgatod, hogy mégis mire költötted el a fizetésed? A magyar háztartások több mint 70%-a nem tudna megbirkózni egy váratlan kiadással, nagy részük hónapról-hónapra él. Sokan úgy gondolják, hogy sokat spórolni nem tudnak, keveset pedig nem érdemes. A pénzgazdálkodást azonban kicsiben érdemes elkezdeni, elsősorban a felesleges kiadások csökkentésével.

Ennek első lépése, hogy megtaláljuk a spórolásnak azt a módját, amely hozzánk a legközelebb áll és a legmotiválóbb. Erre néhány példa:

  1. A borítékos módszer

A borítékos módszer lényege a kiadásaink fontossági sorrendjének meghatározása. Minden kiadásunknak nyitunk egy külön borítékot (ez persze lehet jelképes boríték is – pl. értékpapír, elkülönített számla, de lehet valódi kézzel fogható összeg; dobozokban, üvegekben, stb. gyűjtve) felcímkézve, pl. „számlák, gyerekek, hitel, bevásárlás, nyaralás, szórakozás,..”. Ezeknek aztán fel kell állítanunk egy sorrendet a kiadások prioritása alapján. Ez talán a legnehezebb része a módszernek, hiszen el kell döntenünk milyen kiadást sorolunk előrébb a többinél, illetve mi az amiről esetlegesen lemondunk. Az egyes borítékokba kerülő összeget minden hónapban meghatározzuk. A módszer lényege pedig, hogy a pénz előrébb kerülhet, hátrébb azonban soha (például: a nyaralási pénzből csoportosíthatunk át a számlákra, a számlákból azonban nem csippenthetünk le a nyaralás kedvéért).

  1. Kihívások

A pénzügyi kihívások leginkább arra jók, hogy láthassuk, milyen nagyságú megtakarított pénzre tehetünk szert akár egy év alatt is. Ezek a kihívások maximálisan a saját pénztárcánkra szabhatók, motivációként pedig végig a szemünk előtt lebeghet a végére elérhető összeg.

Ilyen például:

Aprózd el!

Előfordul, hogy a sok visszakapott aprópénz húzza az ember pénztárcáját vagy zsebét. Ezekből is jó kis mellékes jöhet ki, ha meg tudjuk állni, hogy bedobáljuk egy üvegbe, amihez aztán nem nyúlunk meghatározott időpontig. Lehet akár plusz költőpénz a nyaralásra, sőt ha kifejezetten csak a nagyobb, 200-as illetve 100-as címleteket gyűjtjük, akkor akár a komplett nyaralásunk ára is összejöhet vagy más vágyunkat is teljesíthetjük belőle.

Minden héten egy 100as!

Rakj félre minden héten 100 forintot egy éven, azaz 52 héten keresztül! Az így gyűjthető összeg: 70.200 ft

Minden héten egy 100-assal többet!

Rakj félre minden héten 100 forinttal többet, mint az azt megelőzőn egy éven, azaz 52 héten keresztül! Az így gyűjthető összeg 100 forinttal kezdve: 137.800 ft

Minden héten egy 200-assal többet!

Rakj félre minden héten 200 forinttal többet, mint az azt megelőzőn egy éven, azaz 52 héten keresztül! Az így gyűjthető összeg 200 forinttal kezdve: 275.600 ft

Ezek a kihívások meg is fordíthatók, hogy ne az év végi, karácsonyi időszakban tegyen a pénztárcánkra nagyobb terhet, hanem az év elejét kezdjük nagyobb összeg félrerakásával és onnan haladjunk visszafelé, míg december utolsó hetében csupán 200 forinttal kell a pénztárcánkat megkönnyítenünk.

A kihívásokat köthetjük konkrét eseményhez is, például: gyűjthetünk akár a karácsonyi ajándékokra is 100-asonként, ezzel meg tudunk úszni egy egyszeri nagyobb kiadást.

  1. Excel-tábla: kiadások, bevételek

Ez talán az egyik legátláthatóbb módja a pénzügyeink követésének, rendszerezésének, hiszen a táblán végtelen számú módosítást követhetünk el. Egyszerűen adhatunk hozzá vagy vehetünk el sorokat a táblázatból aszerint, hogy számunkra mi teszi lehetővé a kiadásaink és bevételeink nyomon követését, a könnyen alkalmazható képletek pedig segítenek, hogy azonnal lássuk milyen módon hat a havi keretünkre a pénzünk bármilyen irányú mozgása.

Az általam készített sablon letöltése a képletekkel együtt: LINK

  1. Céljaink megjelenítése

Vizuális típusoknak talán legkézzelfoghatóbb módja a spórolásnak, ha látják, hogy milyen ütemben kerülnek közelebb céljaikhoz. Ezt bármilyen módon megjeleníthetjük magunknak, akár nyomtatott vagy virtuális formában, hiszen ennek színezése, építése, szépítése akár önmagában is leköthet minket. Ez lehet egy színező, amelyen mindig kiszínezhetünk egy részt annak függvényében, hogy mennyivel kerültünk közelebb az álmunkhoz vagy egy idővonal, ami az egyre nagyobb céljaink elérésére ösztönöz.

N, admin

Ajánlott bejegyzések


Tökéletlen Háziasszony


Üdvözöllek, Tökéletlen!

Ha eleged van az egyre növekvő elvárásokból és a címkékből, valamint szeretnéd megtudni, hogy növi ki magát egy pókháló egy ötletté, majd egy weboldallá, miközben ajánlókat, recepteket, tippeket-trükköket olvasol, lehetőleg tanulsz is és mindemellett érdekes, gondolatindító cikkekkel találkozol, akkor tarts velem és építsünk egy igazi közösséget Mi, tökéletlen EMBERek!


Kategóriák

Facebook

Címkék